Heb jij ook wel eens last van koude voeten in bed? Zo voorkom je dat!

5c763d74 2832 4420 8f24 640b086a2dbf

175ba5e3 Cc61 4de5 Bf53 79890c102e91

Oh je kent het vast wel.. je ligt net lekker in bed onder de warme dekens en kijkt uit naar een heerlijk nachtje slapen, lukt het niet om in slaap te vallen omdat je last hebt van koude voeten. Argh! Herkenbaar? Voor mij wel. Vooral in de winter heb ik er vaak last van, lees: vooral vrouwen ;). Ja, ik ben een echte koukleum. Ik hou van de lente en de zomer, vooral door de warmte. Als het lekker warm is, dan heb ik meer energie. In de herfst en de winter heb ik het regelmatig koud. Met een dikke trui of een dikke deken… het helpt niet altijd. Daarom heb ik vandaag handige tips voor iedereen die het altijd koud heeft!

Allereerst, hoe komt dit eigenlijk? Ja, dit kan meerdere oorzaken hebben. Vooral een verslechterde bloedsomloop, diabetes of een hormonale storing kunnen de oorzaak zijn. Wanneer het kouder wordt, stuwt je lichaam zijn warmte naar de vitale organen. Maar om die van voldoende warmte te kunnen voorzien, moet het lichaam wel je kleine bloedvaten afsluiten. Hierdoor worden met name je voeten en handen sneller koud… mijn tips aan jou?

1. Zorg voor genoeg energie

Je lichaam opwarmen kost energie, daarom is het belangrijk dat je genoeg en gezond eet. Zorg voor lekkere verwarmende maaltijden zoals een lekker kopje soep, een heerlijke warme stamppot of stoofschotel. Ook een lekkere warme drank kan je helpen opwarmen, zoals een lekkere kop thee. Maar zorg in ieder geval voor voldoende energie. (ojaaa, en vergeet ook geen water te drinken als de verwarming aan staat, dan heb je veel minder last van een droge huid!)

2. Zorg voor warme voeten (en een warm hoofd)

Als ik ‘s avonds koude voeten krijg en zo in bed ga liggen, dan warmen ze niet meer op en lig ik lang wakker. Je denkt ze warmen wel op in bed, maar dit is vrijwel nooit het geval. Het is heel belangrijk om je voeten lekker warm te houden, bijvoorbeeld met goede pantoffels. Of een paar extra dikke sokken. En als je in de kou naar buiten gaat, zet dan een muts op. Via je hoofd verlies je veel warmte en dan voelt het al snel nog kouder aan, zorg dus dat je je hoofd buiten ook lekker warm houdt.

3. Zorg voor voldoende slaap

Dit is misschien wel de meest herkenbare! Slaaptekort! Want als je een slaaptekort hebt, dan verstoort dat het gedeelte in de hersenen dat je temperatuur regelt. Hierdoor heb je het sneller koud en is je temperatuur vaker ontregelt. Hoe moeilijk het ook is… zet die serie ‘s avonds af en ga een half uurtje eerder naar bed, de kans is groot dat je het de volgende dag een stuk minder koud hebt.

4. Steek de kaarsen aan

Breng gezelligheid en warmte in huis! Want kaarsen zijn de perfecte sfeermakers en zorgen voor licht en vooral ook voor warmte! Het lijkt misschien niet veel, maar een kaarsje kan flink wat warmte afgeven. Als je dan lekker op de bank zit (met je dikke trui en dat extra dekentje) steek dan ook wat mooie kaarsen aan, dan heb je het snel warm.

5. Wen aan de kou

Dit klinkt natuurlijk als een hele stomme tip, want je wilt het liefst niet wennen aan de kou, DOE ONS MAAR ZOMER! Maar het is echt zo! Ik heb zelf gemerkt dat je kunt wennen aan kou. Een aantal jaar geleden hadden we de verwarming hier altijd standaard op 21 graden staan, inmiddels vind ik 20 graden al erg warm. Ik merk het ook als ik bij iemand op bezoek ga die de verwarming hoog heeft staan, waar ik dit ooit heerlijk vond, kan dit het tegenwoordig echt benauwd maken.

Dus het klinkt misschien tegenstrijdig, maar probeer goed te wennen aan de kou. Zet de verwarming thuis een graadje lager, trek in de herfst niet meteen je dikke winterjas aan en je zult zien dat je er steeds meer aan went. Dat betekent niet dat je het opeens heerlijk vindt om in 5 graden buiten te lopen, maar je hebt het wel minder snel koud en dat is meteen mooi meegenomen! :))

Liefs,

Jutta

Ook leuk om te lezen: